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Standard Interpretations (Archived) / Training requirements for class Il roofing work.

» Standard Number: 1926.1101

OSHA ARCHIVE

NOTICE: This is an OSHA Archive Document, and may no longer represent OSHA Policy. It is presented
here as historical content, for research and review purposes only.

OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation letters explain these
requirements and how they apply to particular circumstances, but they cannot create additional employer
obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of the requirements discussed. Note that our
enforcement guidance may be affected by changes to OSHA rules. Also, from time to time we update our
guidance in response to new information. To keep apprised of such developments, you can consult OSHA's
website at hitp://www.osha.gov.

February 29, 1996

William A. Good, CAE
Executive Vice President
National Roofing Contractors
Association

O'Hare International Center
Suite 600

10255 West Higgins Road
Rosemont, 1. 60018-5607

Dear Mr. Good:

Thank you for your letter of August 21, 1995, regarding the training requirements of the competent person for class
Il roofing work as addressed in the Occupational Safety and Health Administration's (OSHA's) asbestos standard
for the construction industry (29 CFR 1926.1101). We regret the delay in this response.

Your concerns appear to be that neither the clarifications (Federal Register June 29, 1995) to the asbestos
standard, nor the roofing settlement agreement of March 15, 1995, addressed specific training requirements for
the competent person related to the roofing trade. Also you indicate that the current 5-day training requirement for
class Il work is not specific to the roofing trade; therefore, the information is generally not useful to that person
receiving the training.

The standard, as well as the settlement agreement, provides an exception to the 5-day training requirement when
the roofing material being removed is intact (section (g)(11) of the standard). All other roofing work would require
the competent person to have the 5-day training course. The training is to be provided by an EPA or a state
approved training provider.
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We hope this information has been helpful in answering your question.

Sincerely,

John B. Miles, Jr., Director
Directorate of Compliance Programs

August 21, 1995
BY HAND

John Miles, Director

Directorate of Compliance Programs
Occupational Safety and Health
Administration

200 Constitution Avenue, NW.
Room 3487 North

Washington, DC 20212

Re:Training Requirements for Class Il
Competent Persons Under OSHA's
Revised Asbestos Standard for Construction

Dear Mr. Miles:

| am writing to request your assistance in resolving some confusion created by the June 29, 1995, corrections to
OSHA's Asbestos Standard for Construction. The issue of concern to NRCA's members involves the corrected
language of paragraph (0)(4)(i) of the Standard, which was published as amendment number 457 in the June 29
notice, 60 Fed. Reg. at 34001, column 2.

As originally worded in the August 10, 1994, version of the Standard, paragraph (0)(4)(i) required competent
persons for class Il operations, which include many roofing operations, to complete "a comprehensive course for
supervisors, such as a course conducted by an EPA or state-approved training provider certified by the
EPA or a State, or a course equivalent in stringency, content, and length." 29 CFR 1926.1101(o0)(4)(i), as
published at 59 Fed. Reg. at 41144, col. 1. Amendment 457 deletes the underscored words and substitutes the
phrase "that meets the criteria of EPA's Model Accredited [sic: Accreditation] Plan (40 CFR part 763)." It is our
understanding that this correction was not intended to change the meaning of paragraph (0)(4)(i) but instead was
designed merely to make the wording of that paragraph consistent with corresponding language in the definition of
"competent person” in paragraph (b) of the Standard.

As you know, supervisor training under the EPA Model Accreditation Plan (MAP) is a comprehensive, 5-day
course covering all aspects of asbestos abatement and regulatory compliance. The problem for our industry is that
the MAP supervisor training program does not specifically address roofing operations and, worse still, is directed
largely to exposure control measures and other topics that have no conceivable application to roofing.

This was not an insuperable problem under the previous version of paragraph (0)(4)(i). NRCA and other
representatives of the roofing industry had a number of discussions with OSHA about this provision. These
included informal discussions with your office, as well as separate discussions with staff from the Office of the
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Solicitor of Labor and from the Directorate of Health Standards, in connection with the settlement of NRCA's legal
challenge to the Standard.

Based on these discussions, it was our understanding that state-approved or state-provided courses developed
specifically for supervisors working in individual trades, such as roofing, are acceptable to OSHA under paragraph
(0)(4)(i). We were told, moreover, that such trade-specific training programs are consistent with the Standard even
if such courses exclude some of the content prescribed by the MAP (i.e., those elements having nothing to do with
the trade in question), and even though, due to their narrower focus, these trade-specific courses do not have the
same 5-day duration the MAP requires.

In fact, in response to a request by NRCA's Wisconsin affiliate, your office in March of this year specifically
approved the Wisconsin Asbestos Roofing Supervisor Course, a 2-day course that focuses on roofing and
therefore does not cover much of the territory specified in the MAP. (See attached correspondence.) We also
understand that OSHA has agreed to accept less-than-5-day supervisor courses for flooring operations based on a
Virginia program developed for that trade.

As | hope you can appreciate, the "correction” made by Amendment 457 might be read to disqualify such trade-
specific training programs. Amendment 457 not only deletes the previous reference to state-accredited training
programs but also can be construed to require supervisor training that covers all of the subjects contained in, and
that has the same duration as, the comprehensive 5-day course prescribed in the MAP. Indeed, NRCA has been
contacted by several states which were planning to develop roofing-supervisor programs similar to those of
Wisconsin and Virginia but are now concerned that they will not pass muster under the corrected version of
paragraph (0)(4)(i).

Because it appears that OSHA did not intend such a substantive change, | hope that the Agency will agree to take
appropriate action to set the matter straight. We are told that the OSHA may issue additional corrections to the
Standard. In our view, the simplest and best way to solve the problem is to revise the wording of paragraph (0)(4)
(i) to conform to the Agency's intent. Accordingly, we offer the following correction for OSHA's consideration:

1. Withdraw Amendment 457 as published on June 29, 1995, 60 Fed. Reg. at 34001, column 2; and

2. Publish a new correction to 1926.1101 (0)(4)(i), as published on August 10, 1994, 59 Fed. Reg. at 41144,
column 1, deleting lines 12 through 16 thereof and substituting the following:

"that meets the criteria of EPA's Model Accreditation Plan (40 CFR part 763, subpart E, Appendix C), such as a
course conducted by an EPA-approved or State-approved training provider, certified by EPA or a State, or a
course equivalent in stringency, content and length. Competent persons who supervise only Class Il asbestos
work involving a single trade or a single category of asbestos-containing materials may comply with the training
requirement of this paragraph (0)(4)(i) by completing a course limited to such trade or category of materials; such
course may be restricted in content and length to those elements of the Model Accreditation Plan pertinent to such
trade or category of materials."

With the October 1, 1995, implementation date for the competent person provisions of the Standard rapidly
approaching, | hope that this matter can be resolved quickly. If there are any questions about the above, please do
not hesitate to contact me.

Sincerely,

William A. Good, CAE
Executive Vice President

Attachment
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March 27, 1995

Mr. John Miles

Directorate of Compliance Programs
Occupational Safety & Health Agency
200 Constitutional Avenue, NW.
Room 3487 North

Washington, DC 20210

Dear Mr. Miles:

This letter is to confirm my phone conversation with Ms. Wanda Bissell on March 7 and March 27, 1995, relating to
the state of Wisconsin's Asbestos Roofing Supervisor Course as training for the competent person, as defined in
Asbestos 1926.1101(0)(4).

In my phone conversations with Ms. Bissell, she indicated that under 1926.1101(0)(4), if such comprehensive
course is conducted by an EPA- or state-approved training provider, certified by the EPA or a state, then such
training would be acceptable training for the competent person under this section.

Please confirm your agreement to this understanding by signing below where indicated and returning an original
copy back to me.

Thank you very much.

In agreement:

John Miles

Date

Sincerely,

WISCONSIN ROOFING
CONTRACTORS ASSOCIATION, INC.

Donald J. Croysdale
Executive Secretary
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